5G Ağları RFID Etiketleme Teknolojisinin Yerini Alacak mı?
5G’nin hangi özellikleri ağ bağlantılı bir fabrikaya geçişi mümkün kılıyor?
5G, öncekinden yüz kata kadar daha yüksek aktarım hızları ve çok yüksek güvenilirlik sunarken diğer yandan ağ bölme olasılığını ortaya çıkarır. Farklı özel ağlar tek bir fiziksel donanımda kurulabilir. Bu ağ gizliliği, şirketlere verileri üzerindeki egemenliği garanti eder, sektör için belirleyici bir faktördür.
Akıllı fabrikada ürün etiketlemenin önemi nedir?
Akıllı bir ürün için en az gereksinim, izlenebilir olmasıdır. Bu nedenle, bir şekilde işaretlenmeli veya otomatik olarak tanınabilir olmalıdır. Bu amaçla, barkodlardan ve karekodlarından RFID etiketleme teknolojisine ve gömülü kablosuz sistemlere kadar çeşitli teknolojiler mevcuttur. Ürün tanımlama, ürünlerin herhangi bir istihbarat veya ağ bağlantısının temelidir.
5G, RFID teknolojisi için son anlamına mı geliyor?
5G ve RFID, karşılaştırılması zor olan iki farklı teknolojidir. 5G, RFID’nin yerini almaz, iki teknoloji arasında net bir ‘karşı’ yoktur ancak birbirlerini tamamlayabilirler. Ancak 5G şu anda hala çok pahalı ve yoğun enerjili. Kullanımı sadece yüksek kaliteli ürünler için geçerlidir.
5G ve RFID etiketlemenin anlamlı bir şekilde eklenmesi neye benzer?
Akıllı Fabrikada iki teknolojinin etkileşimi, ürünlerin daha kolay, daha hızlı, daha esnek ve daha güvenli bir şekilde takip edilmesini sağlar. RFID etiketleme kullandığımızda her zaman okuyuculara ihtiyacımız var. 5G özellikli okuyucular pazara geldiğinde, doğrudan 5G ağına entegre edilebilirler. Bu, önemli ölçüde daha fazla okuma noktası, hatta belki de mobil okuma noktaları sağlayacak, daha doğru veriler üretecek ve böylece optimize edilmiş süreçler için temel oluşturacaktır. Ağ bağlantılı fabrikadaki robotlar ayrıca bir okuyucu ile donatılabilir ve onu ürün hakkında bilgi veya sonraki üretim sürecine nasıl devam edileceğine dair talimatlar elde etmek için kullanabilir. Buna ek olarak uç hesaplama olasılığı da var: ağda merkezi olmayan veri işleme. Bu, toplanan verilerin artık zaman alıcı ve maliyetli bir şekilde bulutta yedeklenmesine gerek olmadığı anlamına gelir.
5G, lojistik sektörünü de değiştiriyor mu?
Örneğin otoyollarda daha fazla okuma noktası oluşturulabilir ve ürünler neredeyse gerçek zamanlı olarak izlenebilir. Çok özel bir örnek gümrük işlemidir: yük taşıyıcı ve gümrük idaresi arasındaki hızlı ve güvenilir dijital iletişim dışında, 5G’de güvenli sanal ağlar olasılığı ilginç olabilir. Sonuçta, gümrük işlemleri özellikle önemli olan güvenlik açısından kritik bir uygulamadır.
5G ve RFID etiketleme teknolojileri, gelecekte ürün tanımlamada birbirini tamamlayabilir. O zamana kadar, diğer şeylerin yanı sıra, lojistik, endüstriyel üretim ve perakende alanlarında RFID etiketleriyle temassız, otomatikleştirilmiş ürün tanımlamasına güveniyoruz.